ازدستدادن دندانها یکی از نگرانیهای رایج در میان افراد است. خوشبختانه امروزه روشهای متنوع و مؤثری برای جایگزینی دندانهای ازدسترفته وجود دارد که میتوانند زیبایی و عملکرد دهان را بازگردانند. ایمپلنت، بریج و دندانمصنوعی از جمله رایجترین گزینهها هستند. انتخاب روش مناسب بستگی به وضعیت دهان و نیاز بیمار دارد. متخصصان دندانپزشکی باتوجهبه شرایط، بهترین روش را پیشنهاد میکنند. با پیشرفت تکنولوژی، امروزه روشهای جایگزینی دندان بسیار طبیعی به نظر میرسند. در این مقاله از سایت اسمایل استایل دنتیستری به بررسی بهترین روش های جایگزینی دندان از دست رفته خواهیم پرداخت.
لبخندی زیبا و طبیعی با ایمپلنت دندان
ایمپلنت جزء یکی از پیشرفتهترین و بهترین روش های جایگزینی دندان از دست رفته محسوب میشود. در این روش، یک ایمپلنت فلزی در فک کاشته میشود تا جای دندان ازدسترفته را بگیرد. ایمپلنت دندانی شامل سه بخش است:
- جسم ایمپلنت که بخشی است که در استخوان فک کاشته میشود
- سر ایمپلنت که بخشی است که از لثه بیرون میزند
- پیچ که جسم و سر ایمپلنت را به هم متصل میکند.
فرایند کاشت ایمپلنت طی چند مرحله جراحی انجام میشود. ابتدا جراح با باز کردن لثه و ایجاد شیاری در استخوان فک، جسم ایمپلنت را در آن قرار میدهد. پس از التیام، سر ایمپلنت نصب شود. در نهایت، دندانمصنوعی بر روی ایمپلنت سوار میگردد.
مزیت ایمپلنت چیست؟
داشتن استحکام و دوام بسیار بالا، یکی از مهمترین مزایای این روش درمانی برای دندانهای ازدسترفته است. ایمپلنت اتصال محکمی با استخوان فک ایجاد میکند و ثبات زیادی دارد، بنابراین؛ طول عمر بالایی خواهد داشت. ایمپلنت اجازه جویدن و گفتار طبیعی را میدهد و با انتقال نیرو به استخوان، از ضعیفشدن آن جلوگیری میکند. این روش جایگزینی برای دندانهای ازدسترفته، کاملاً طبیعی به نظر میرسند و راحتی بیشتری به نسبت دندان یا مصنوعی دارند.
پروسه ایمپلنت به دلیل حساسیت بالایی که دارد، بهتر است توسط بهترین متخصصان زیبایی دندان در تهران صورت گیرد.
معایب ایمپلنت
ایمپلنت به نسبت به سایر روشها هزینه اولیه بیشتر و نیاز به جراحی دقیق دارد. همچنین عوارضی مثل عفونت و شکستگی استخوان هم در این روش وجود خواهد داشت. این روش جایگزینی برای دندانهای ازدسترفته، نیازمند چند مرحله جراحی نیاز بوده و دورههای التیام طولانیتری دارد. این روش برای برخی افراد به دلیل شرایط پزشکی یا کیفیت استخوان، مناسب نیست و در موارد نادری، بدن ممکن است ایمپلنت را رد کند. همچنین، نیاز به مراقبتهای بهداشت دهان و دندان ویژهای دارد.
توجه داشته باشید که ایمپلنت با پروتز تفاوت دارند؛ می توانید تفاوت بین پروتز دندان و ایمپلنت را در مقاله لینک شده بخوانید.
در مجموع، با وجود مزایای زیاد ایمپلنت، معایبی نیز دارد که باید آنها را سنجید. بهعلاوه مشورت با دندانپزشک برای انتخاب بهترین گزینه ضروری است. برای رزرو نوبت مشاوره میتوانید از طریق سایت اسمایل استایل اقدام کنید.
بریج دندان، بهترین روش جایگزین دندان ازدسترفته
بریج دندان، یکی دیگر از بهترین روش های جایگزینی دندان از دست رفته است. این روش که از انواع روکش دندان می باشد، جزء تکنیکهای پیشرفته در زمینه دندانپزشکی است که بهوسیله آن میتوان بازسازی و جایگزینی دندان طبیعی را انجام داد. بریج دندان به معنی ساختن یک پل بین دو دندان است. در این روش، دندانهای سالم و استوار به نام دندانهای پایه (abutment teeth) بهعنوان پایههایی برای ساختن پل استفاده میشوند. سپس دندانمصنوعی pontic) ) بر روی این پایهها قرار میگیرد. بریج دندان توسط دندانپزشکان با استفاده از مواد مرغوب و پیشرفته انجام میشود. این مواد شامل پرسلن، آمالگام و زیرساختهای فلزی مانند آلیاژهای طلا و تیتانیوم هستند. این مواد از نظر ظاهری و عملکردی بسیار شبیه به دندان طبیعی هستند و به دندانهای پایه متصل میشوند.
عملیات بریج دندان در چند مرحله انجام میشود. در ابتدا، دندانهای پایه برای نصب بریج آماده میشوند. سپس اندازهگیری دقیقی از دهان گرفته خواهد شد تا بریج سفارشیسازی شود. در مرحله بعد، بریج به دندانهای پایه متصل شده و با استفاده از چسبهای مخصوص آن را ثابت میکنند. بعد از نصب بریج دندان، نیاز به مراقبت و نگهداری دارد. مراقبت منظم و دقیق از دندانها و استفاده از مسواک مناسب دندان و مواد شستشوی دهان ضروری است. همچنین، برای حفظ سلامت دهان و بریج دندان باید بهصورت منظم به دندانپزشک مراجعه و معاینه شوید.
مزیتهای بریج
یکی از مزایای بریج دندان این است که علاوه بر جایگزینی دندان ازدسترفته، بهبود ظاهر و کارکرد دهان را نیز فراهم میکند. با استفاده از بریج دندان، فاصلههای بین دندانها پر میشوند و ظاهر صاف و طبیعی دندانها برقرار میشود. همچنین، افراد با دندانهای پایه ضعیف نیز میتوانند از این روش استفاده کنند. این روش قیمت مناسبتر نسبت به ایمپلنت داشته و از زیبایی مناسبی برخوردار است.
معایب بریج
در بریج دندان، احتمال آسیب به دندان طبیعی مجاور بالا بوده و پزشک گاهی نیاز به برداشتن دندان سالم در برخی موارد است. همچنین احتمال تحلیلرفتن استخوان اطراف در بلندمدت، احتمال شکستگی یا خرابشدن بریج و عدم راحتی نسبی از دیگر معایب این روش جایگزینی دندان از دست رفته است.
دندان مصنوعی متحرک
دندانمصنوعی یا پروتز متحرک، یکی از انواع رایج دندانمصنوعی است که میتوان آن را بهمنظور تمیزکردن یا مراقبت از دهان و دندانها برداشت. این نوع دندانمصنوعی معمولاً شامل یکپایه acrylic است که بر روی آن، دندانهای مصنوعی نصب میشود. پایه دندانمصنوعی با استفاده از قالبگیری از دهان و دندانهای بیمار، بهصورت سفارشی ساخته خواهد شد. دندانمصنوعی متحرک میتواند شامل تعدادی یا همه دندانهای فک بالا یا پایین باشد. دندانهای مصنوعی با استفاده از قطعات اتصالی به نام کلاسپ به پایه متصل میشوند. بیمار میتواند دندانمصنوعی را با فشاردادن کلاسپها، از پایه جدا کرده و پس از تمیزکردن مجدداً سر جای خود قرار دهد.
-
مزیتها
از مزایای دندانمصنوعی متحرک میتوان به امکان تمیزکردن و نگهداری آسانتر، راحتی بیشتر بیمار، کمک به ترمیم بافتهای دهان و لثه، جلوگیری از پوسیدگی دندان و امکان جویدن و گفتار بهتر اشاره کرد.
-
معایب
از معایب این نوع دندانمصنوعی میتوان به هزینه نسبتاً بالاتر، احتمال شکستن یا مفقودشدن، التهاب لثه در برخی افراد، نیاز به جراحی اولیه برای تعبیه ایمپلنت و سختی استفاده در ابتدا اشاره نمود.
در مجموع، دندانمصنوعی متحرک گزینه مناسبی برای افرادی است که تمام یا تعداد زیادی از دندانهای خود را ازدستدادهاند. البته توصیه میشود بیماران نکات بهداشتی لازم را رعایت کرده و برای مراقبتهای دورهای به دندانپزشک مراجعه نمایند.
دندانهای مصنوعی جزئی موقتی و بررسی مزایا و معایب آنها
یکی دیگر از بهترین روش های جایگزینی دندان از دست رفته، دندانمصنوعی جزئی موقتی نام دارد. این روش بهمنظور جایگزینی موقت یک یا چند دندان ازدسترفته، مورداستفاده قرار میگیرد. این نوع دندانمصنوعی معمولاً تا زمان آمادهشدن دندانمصنوعی دائمی یا ایمپلنت، به کار گرفته میشود. دندانمصنوعی موقتی از جنس پلاستیک اکریلیک ساخته شده و شامل یک یا چند تاج دندان است که بر روی یکپایه نازک نصب میگردد. این پایه با استفاده از چسب مخصوص به دندانهای مجاور محل خالی دندان متصل میشود.
مزیتهای دندان مصنوعی موقتی:
- جایگزینی سریع دندان ازدسترفته
- حفظ عملکرد جویدن و گفتار
- جلوگیری از تغییر شکل استخوان فک
- اصلاح زیبایی و ظاهر لبخند
- قیمت مناسبتر
معایب دندانمصنوعی موقتی:
- عدم ثبات و استحکام کافی
- احتمال شکستن یا کندهشدن
- عدم راحتی کافی در برخی موارد
- عمر محدود (۶ ماه تا ۱ سال)
- نیاز به تعویض مکرر
نکته
در مجموع، دندانمصنوعی موقتی گزینه مناسبی برای جایگزینی کوتاهمدت دندانها قبل از درمانهای دائمی محسوب میشود. البته رعایت نکات بهداشت دهان و دندان و مراجعههای منظم به دندانپزشک برای این دندانها نیز ضروری است. جهت اطلاع بیشتر در مورد انواع تکنیک های زیبایی دندان، مقاله لینک شده را از دست ندهید.
کلام پایانی
در این مطلب از سایت اسمایل استایل به بررسی روش های جایگزینی دندان از دست رفته پرداخته و در ادامه برخی از مهمترین این روشها را برای شما عزیزان شرح دادیم. در این مطلب مزایا و معایب هر کدام از روش های جایگزینی دندان های از دست رفته نیز مورد بحثوبررسی قرار گرفت.
در نهایت توصیه میشود همیشه قبل از شروع درمان، هزینه تقریبی و جزئیات آن از دندانپزشک استعلام شود. انتخاب بهترین روش های جایگزینی دندان از دست رفته که متناسب با نیاز و بودجه بیمار باشد، میتواند از هزینههای غیرضروری جلوگیری کند.